Op zoek naar de ene vacature die echt bij jou past?
Zoek binnen ons huidige aanbod ICT vacatures

 

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA)


De VAR gaat verdwijnen

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), vrijwaart de opdrachtgever van premie- en loonbelastingafdrachten. Een ZZP’er draagt (nu nog) zelf de verantwoordelijkheid voor de VAR verklaring en de bijhorende verplichtingen.

Vanaf 1 mei 2016 treedt de Wet DBA in werking
De VAR zal per 1 mei 2016 verdwijnen. In de Wet DBA wordt de VAR vervangen door een systematiek van goedgekeurde modelovereenkomsten. Hierin wordt de zelfstandigheid van de ZZP’er in de uitvoering van de opdracht duidelijk vastgelegd.

In een modelovereenkomst moet een heldere en concrete omschrijving van de opdracht van de ZZP’er komen te staan. Het uitvoeren van een functie is geen afgebakende opdracht en dit kan dus ook niet (meer) als opdrachtomschrijving gelden. Een vereiste hierbij is dat de werksituatie in de praktijk niet afwijkt van wat contractueel is afgesproken. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van opdrachtgever, de ZZP’er en iSense ICT Professionals.

De Belastingdienst zal controleren of er inderdaad conform de modelovereenkomst wordt gewerkt. Is dat niet zo, dan kan de Belastingdienst tot de conclusie komen dat er sprake is van een arbeidsrelatie. De opdrachtgever zal dan een naheffing loonbelasting en sociale premies (plus mogelijk een boete) ontvangen. De ZZP’er zal in zo’n geval (met terugwerkende kracht) geen recht meer hebben op fiscale voorzieningen zoals de zelfstandigenaftrek.

Overgangsrecht
Er geldt een implementatietermijn tot 1 mei 2017. Tot die tijd zal de Belastingdienst wel toezicht houden, maar nog geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen (evidente fraude daargelaten).

Plan iSense ICT Professionals
Ons doel is dat er voor zowel de opdrachtgever, de ZZP’er als iSense ICT Professionals “veilig” gewerkt wordt. Dit houdt in dat er gewerkt wordt met goedgekeurde modelovereenkomsten en conform de (wettelijke en intern vastgestelde) richtlijnen.

Wij kiezen ervoor met een aantal standaard modelovereenkomsten te gaan werken die passen bij onze dienstverlening. Deze standaarden zullen wij nu gaan ontwikkelen. We laten deze op voorhand goedkeuren door de Belastingdienst. Hierdoor doen we vooraf de juiste toetsing en minimaliseren we risico’s voor alle partijen.

In praktijk betekent dit dat voor overeenkomsten die vanaf 1 mei 2016 gesloten worden/verlengd worden zo’n goedgekeurde modelovereenkomst gebruikt zal gaan worden.

Vandaag, 2 februari, is de wet door de Eerste Kamer aangenomen. Echter kunnen interpretaties van de wet nog wijzigen en zal de uitvoeringspraktijk zich verder ontwikkelen.

We houden je op de hoogte!

Deze pagina delen via
Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?