Op zoek naar de ene vacature die echt bij jou past?
Zoek binnen ons huidige aanbod ICT vacatures

 

BLOG: “Zoals je in mijn cv had kunnen lezen”

De sollicitant is aan de winnende hand, de vraag is vandaag de dag groter dan het aanbod. Samen met Wesley Boer – Senior IT Resource Consultant geven wij jou vier tips om een IT’er te boeien en te binden. De huidige kandidatenmark zorgt ervoor dat ieder bedrijf zich aan moet passen. Onze vier tips: voorbereiding, de juiste mensen aan één tafel, snelheid en planning.

Voorbereiding is the key

Een sollicitatiegesprek goed voorbereiden, niet voor de kandidaat maar voor jullie! Google kan jou niet helpen, de eerste 40.000 resultaten gaan over de sollicitant die zich voor dient te bereiden. Denk aan antwoorden als “weet waar je moet zijn – pas je kleding aan – ken je cv”. Zeker een goed begin, maar geen sollicitant gaat in de huidige markt daar die ene openstaande functie mee bemachtigen.

Een sollicitatiegesprek goed voorbereiden is niet moeilijk, maar het moet wel gebeuren! Maandelijks gaan er ruim 150 sollicitanten via ons bij een klant op gesprek. Steeds vaker moet een inhurende manager toegeven dat het cv eigenlijk niet door hem bekeken is. Voor een sollicitant is het onmogelijk om er in die situatie een succesvol gesprek van te maken. Het is een kwestie van tijd totdat een sollicitant zegt: “Zoals in je mijn cv had kunnen lezen”.

De eerste tip die hieruit volgt; ken het cv zo goed mogelijk. Schrijf een paar vragen op naar aanleiding van eerdere werkervaringen. Een sollicitant wordt met een reden uitgenodigd, zorg ervoor dat het een leuk gesprek wordt. Vaak doe je dit door over techniek te praten. Of het nu een ‘match’ is of niet, een leuk gesprek is voor beide partijen op zijn minst een betere tijdsbesteding.

Haastige spoed

In het derde kwartaal van 2016 stonden er in Nederland 54.485 ICT vacatures open, daarmee noteerde het aantal ICT vacatures een stijging van 5,6% ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Opvallend, want Q3 is een vakantieperiode. Er zijn in Nederland ongeveer 300.000 IT’ers, wat ik met hiermee wil zeggen: de ICT arbeidsmarkt staat onder spanning. Het aantal ICT vacatures beslaan ongeveer 24% van alle vacatures in Nederland.

Volgens de jaarrapportage van Monsterboard (Monster Year Rapport) solliciteert men zes keer bij het zoeken naar een nieuwe functie. Er staan voldoende vacatures open dus houd er rekening mee dat jouw sollicitant dit ook gedaan heeft.

Zorg dat je snel een eerste gesprek inplant; wederom voor beide partijen is dat een win/win situatie. Na het eerste gesprek, bij interesse, snel het tweede gesprek inplannen. We zien helaas te vaak dat er veel tijd (weken) tussen het eerste en tweede gesprek in zit. Wil je een kandidaat graag binden aan je bedrijf? Zorg dat je geïnteresseerd over komt, wij denken dat dit begint bij het tijdig inplannen van gesprekken! Als jullie na het tweede gesprek nog steeds geïnteresseerd zijn, laat het de kandidaat weten. Doe dit eventueel met de kanttekening dat er nog een paar dagen nodig zijn voor intern overleg. Wederom; het gebeurt helaas steeds vaker dat een kandidaat inmiddels voor een andere partij heeft gekozen. Als jij je in deze situatie zou bevinden, heb je waarschijnlijk ook baat bij het snel vinden van een nieuwe baan.

Sorry HR

Een IT’er maak je blij door over techniek te praten. Het eerste gesprek staat wat ons betreft in het teken van techniek en het team. Sorry HR, wij raden aan het eerste gesprek met de inhurende manager en een teamlid te voeren. HR heeft uitgebreid meegedacht over het wel of niet uitnodigen van bepaalde kandidaten, nu is het tijd voor techniek. Wederom, een leuk eerste gesprek is voor beide partijen wat waard, praat over techniek en stuur de inhurende manager met een paar extra vragen dat gesprek in! We snappen dat de inhurende manager geen tijd heeft om vier eerste gesprekken te voeren, de kans op een tweede gesprek is echter wel veel groter. Je kunt je dus afvragen of het wel echt meer tijd kost.

Hij slaagt, jij slaagt, wij slagen

IT’ers zijn schaars, dat is inmiddels duidelijk. Er is nog een reden om het uitnodigen, eerste gesprek, tweede gesprek en de uitslag in een kwiek tempo te doorlopen; slagingspercentages. Op een vacature reageren (landelijk) gemiddeld 19 sollicitanten. Op IT vacatures reageren iets minder mensen, per vacature worden vier tot zes kandidaten uitgenodigd. Uit deze poule gaat er slechts één naar het tweede gesprek. Nu komt het; het percentage mensen dat na het tweede gesprek wordt aangenomen is 20%. Daarbij baseren we dit percentage ook nog eens op onze eigen gegevens, het is ons werk om juiste kandidaten aan te leveren. We durven te zeggen dat dit percentage in andere gevallen nog lager ligt. Het aantal mensen dat na het tweede gesprek wordt afgewezen is groot. Daarom is het zonde om tussen het eerste en tweede gesprek veel tijd te laten, de kans dat de zoektocht opnieuw start is immers groot.

Bij detachering houdt men rekening met vier voorgestelde kandidaten staat gelijk aan één kandidaat op gesprek.

He’s in, you win!

Gefeliciteerd, jullie hebben de juiste kandidaat gevonden en hij gaat maandag starten. Een leuk moment zou je denken, helaas zien wij veel te vaak een enthousiaste kandidaat een kantoor binnen stappen waar de medewerkers nog van niks weten. Een inhurende manager die de gehele dag buiten de deur is, geen werkplek en collega’s die je naam niet kennen.

Iets met ‘een goede start is het halve werk’, breng je collega’s op de hoogte, maak een werkplek klaar en zorg voor de inlogcodes.

Succes!

 


Deze pagina delen via
Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?