Aantal vacatures in ICT-branche stijgt razendsnel

Door: Virginia Helmes-Valk 17-9-2021

Categorieƫn
:
Nieuws,

Het gaat de goede kant op met de economie. Nederlandse werkgevers zien de arbeidsmarkt weer aantrekken. Er is een grote stijging van het aantal openstaande vacatures. Met name in de ICT-branche is deze groei goed te zien. Consumenten en het bedrijfsleven hebben door de coronacrisis nog meer de behoefte gekregen om te digitaliseren. De verwachting is dan ook dat het aantal ICT-banen in 2021 verder zal blijven groeien.

In het laatste kwartaal van 2020 steeg het aantal openstaande ICT-vacatures langzaam. In december 2020 was het aantal vacatures weer op het oude niveau. Vanaf januari 2021 is er een enorme piek te zien die doorzet in Q2. Gebaseerd op onze data kwam het aantal ICT-vacatures in het eerste kwartaal van 2021 uit op 52.872: 53,35 procent meer dan in 2020 en 56,42 procent meer dan in 2019.

De ICT-branche herstelt zich dit jaar razendsnel. Als we naar de grafiek kijken, is de verwachting dat ook in Q3 en Q4 het aantal ICT-banen consequent zal stijgen ten opzichte van zowel 2019 als 2020. Onder meer als gevolg van het thuiswerken zal de vraag naar digitale diensten blijven groeien.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Vanaf januari 2021 is er een explosief herstel in het aantal vacatures te zien. Gezien de corona ontwikkelingen in 2020 hebben de meeste bedrijven geen focus gehad op personele groei. Daarnaast was er een grote onzekerheid over de economie, het was onduidelijk hoe dit zich verder zou ontwikkelen.

In december worden door de meeste bedrijven de budgetten voor het komende jaar vastgesteld. Wij hebben een duidelijk trend gezien waarbij fors wordt geĆÆnvesteerd in zowel ICT projecten als in het aantrekken van nieuw personeel.