Zo maak je een begin met VMware Cloud Foundation (VCF)

Door: Petra van Gelsdorp 25-2-2020

Categorieën
:
Cloud and infrastructure,

Als Infrastructure Consultant bij RedLogic dook Robert Cranendonk diep in VMware’s nieuwste cloudplatform VMware Cloud Foundation (VCF). Met zijn collega’s was hij druk bezig met het ontwerpen, uitrollen en in gebruik nemen van een nieuwe VCF-infrastructuur. Maar waar moet je dan precies rekening op letten? Lees in deze blog meer over hoe je een eerste begin maakt met VMware Cloud Foundation.

Wat is VCF?

Maar voordat we meer vertellen over hoe je aan de slag gaat met VCF, is het goed om eerst uit te leggen wat het precies is. VCF is een hybride cloudplatform dat allerlei services voor compute, storage, networking en security integreert. Ontwikkelaars en beheerders gebruiken het platform om eenvoudig workloads te bouwen, te beheren en uit te voeren. Met cloudmanagementservices kunnen ze hun applicaties laten draaien, migreren en moderniseren. Dat doen ze vervolgens in het datacenter, op de public cloud of op de edge-infrastructuur van hun keuze.

De applicaties zijn makkelijk te beheren door de ingebouwde automatische lifecyclemanagement. VCF is voornamelijk een on-premise oplossing welke het mogelijk maakt om de stap naar de public cloud (AWS, Google Cloud, Azure) te vergemakkelijken. Omdat on-premise datacenters vaak niet uit commodity hardware bestaan, is het niet een perfecte cloudervaring. Indien de wens er is om volledig op- of af te schalen, is het beter om volledig op de cloud over te stappen.

Hoe ga je met VCF aan de slag?

Maar hoe maak je dan een begin met VCF? De initiële deployment, oftewel de start van de workloads, doe je met een Excel-sheet. Je downloadt een kleine VM, daar laad je de sheet in en die wordt dan vertaald naar een JSON-file. De cloudbuilder rolt vervolgens de SDDC-manager uit. Vervolgens rolt die de vCenter uit en zorgt ervoor dat alles wordt geautomatiseerd.

Negentig minuten later heb je een omgeving van vier hosts. Het is een gestandaardiseerde, schaalbare manier om een hybride cloud te maken en het handige is dat alle low-level handelingen gedaan worden door de SDDC-manager, het product dat bovenop alle omgevingen ligt die je beheert. De standaardisering wordt gewaarborgd door een bill of materials. Elke versie van VCF wordt uitgebracht met release notes waarin van elk component staat gespecificeerd welk build nummer het heeft. Op die manier garandeert VMware dat alle componenten in die release met elkaar werken. Dat wordt gecombineerd met VMware Validated Design zodat je de omgeving op een heel gecontroleerde manier opbouwt.

Leerpunt: VCF is geen one button fix all

Een belangrijk leerpunt bij VCF is om eerst te denken en dan pas te doen. Dat geldt voor alle projecten, maar hier eigenlijk nog meer. Kies een partner met praktijkervaring, want de gebaande paden zijn soms nog niet zo goed gemarkeerd als je zou willen. Communiceer met de eindgebruikers en andere betrokken partijen.

Meer weten? Download dan onze whitepaper!

Nog niet uitgelezen over VMware Cloud Foundation? In onze Cloud Whitepaper lees je nog veel meer over de overgang naar de cloud, het bouwen van webapplicaties op serverless functions in Azure en het uitrollen van een nieuwe VCF-infrastructuur.