Hans van Varik over werken bij de Belastingdienst

Door: Petra van Gelsdorp 19-8-2020

Categorieën
:
Career, Management,

Hans van Varik over werken bij de Belastingdienst: ‘De beste scrum master heeft geen ervaring’

Als systeembeheerder met ruime ervaring was Hans van Varik (54) op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij kreeg via iSense de kans om zijn organisatorische en technische talenten verder te ontwikkelen bij de Belastingdienst. Als Assistent Engineer groeide hij in korte tijd door tot scrum master. Aan ons vertelt Hans hoe hij deze stap ervaart en welke impact de coronacrisis op zijn werk heeft.

Met welke werkzaamheden ben je precies bezig?

“Het team waar ik terecht kwam, wilde DevOps en agile werken. Dat kwam goed uit. Gedurende de periode dat ik zocht naar een baan, volgde ik namelijk een opleiding voor DevOps en Professional Scrum Master. Daardoor kon ik goed uitleggen wat scrum inhoudt en hoe je agile werkt. Samen met twee andere collega’s groeide ik in de rol van scrum master. Inmiddels bedien ik twee scrumteams en werk ik sinds april als fulltime scrum master.”

Dat is een mooie stap, hoe zien je teams er precies uit?

“De afgelopen anderhalf jaar groeide de afdeling van 10 naar 55 collega’s. Ik werk in twee nieuwe teams. Het eerste team is het netwerkteam. Die regelen al het beheer over een deel van het netwerk van de Belastingdienst. En het tweede team richt zich op de basisinfrastructuur, zoals de hardware en de virtualisatielaag.”

Welke uitdagingen kom je tegen in jouw werk?

“Op dit moment maken we de overstap van werken op projectbasis naar de scrummethodiek. Het grootste leerpunt hierin is dat dit niet samengaat. Een project heeft namelijk een bepaalde prioriteit bij de klant. Daarentegen werk je volgens scrum met een backlog, waar je steeds wat opdrachten uitpakt. Als tijdens projecten het werk onverwachts binnenkomt bij het scrumteam, is het werk niet te coördineren. Maar inmiddels zitten we in de eindfase van het laatste project. Als we dat opleveren, wordt het daaruit voortkomende restwerk opgenomen in de backlog en verwerkt door de scrumteams. Het belangrijkste voor nu is dat de teammanager goed in de gaten heeft dat die een faciliterend leider is. Op de achtergrond is hij druk bezig om alle beslissingen aan het team over te laten. Tegelijkertijd is dit een leerweg voor mensen die vooral het oude werken gewend zijn. Bijvoorbeeld als besloten moet worden wie wat gaat doen. Dan geef ik aan dat dit een gezamenlijke taak is van het team en niet van de manager. Het is mooi om te zien hoe mensen dit oppakken en hier verder in groeien.”

Hoe houd je je technologische skills up-to-date?

“Door veel mee te kijken bij daily scrums. Ook denk ik graag met engineers mee in wat ze doen en hoe ze dat doen. Dit is heel leerzaam. Iedere dag kom ik wel nieuwe dingen tegen. Aan de andere kant ben ik met cursussen bezig. Dankzij iSense ga ik Scrum Master Foundation deel 2 volgen. Die staat in september gepland. Vorige week deed ik nog examen in het eerste deel van deze cursus. Ook de Belastingdienst biedt opleidingsmogelijkheden. Verder wil ik me verdiepen in de cursus van VMwarevSphere specialist, een instapcursus voor VMware. Daarna kun je kiezen welke richting je op wilt gaan.”

“De mensen in je team zijn het allerbelangrijkste. Jij als scrum master dient sturing te geven. Je start een ontdekkingsreis met de mensen die de techniek in handen hebben.”

Wat wil je graag meegeven aan andere IT-professionals die ook meer met scrum willen doen?

“Tijdens mijn cursus leerde ik dat de beste scrum master iemand is zonder ervaring. Dan kun je namelijk samen met de teamleden, die ook onervaren zijn, zoeken naar de beste methode die je kunt implementeren. Als ervaren scrum master heb je vaak de neiging om te vertellen hoe het moet. Het is daarom belangrijk dat je openstaat voor anderen. De mensen in je team zijn het allerbelangrijkste. Jij als scrum master dient sturing te geven. Je start een ontdekkingsreis met de mensen die de techniek in handen hebben. Zo kom je erachter hoe ze het werk het beste volgens de scrummethode kunnen doen. Natuurlijk zijn er regels, maar je moet het team laten ontdekken hoe dit toegepast moet worden.”

Meer weten over Hans zijn ervaringen met scrum en de obstakels in coronatijd? Lees het volledige artikel in onze nieuwste ICT-arbeidsmarktrapportage samen met alle trends en ontwikkelingen in de markt.