Daders hebben jarenlang de dans kunnen ontspringen

Door: Medewerker Algemeen 14-12-2018

Categorieën
:
Business transformation,

“Als je het nieuws een beetje volgt, kom je ze regelmatig tegen. Onopgeloste zaken, waarbij nabestaanden vaak al decennialang wachten op antwoorden. Soms lijkt het zinloos, maar een zaak als die van Nicky Verstappen laat zien hoe belangrijk het is om aan die boom te blijven schudden. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom zijn we steeds meer op zoek naar mensen en technieken die ons kunnen helpen bij de beperkingen waar we tegenaan lopen". Aldus Roel Wolfert van de nationale Politie en het Q-team.

Kunstmatige intelligentie moet helpen om alle dossiers automatisch te doorzoeken

In het archief liggen zo’n 25 miljoen pagina’s te wachten, eindeloos veel cd-roms, oude fotorolletjes en videobeelden. Bijna alle capaciteit dreigt verloren te gaan aan het doorworstelen van data, op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Dat is geen werkbare situatie, zeker niet als je bedenkt dat een spoor daarna ook nog moet worden opgestuurd voor onderzoek dat minimaal zes maanden duurt. Kunstmatige intelligentie moet helpen om alle dossiers automatisch te doorzoeken op sporen die een zaak open kunnen breken. Die verbanden krijg je zonder technologie niet makkelijk boven water, al is het maar omdat geen mens in staat is zoveel dossiers in zijn geheugen te prenten.

"Ik hoop dat deze ontwikkelingen het startschot zijn van een tijd waarin we sneller en doelgerichter door die cold cases kunnen ploegen. Zodat de dossiers eindelijk eens écht kunnen worden gesloten.”

AI Whitepaper

Meer weten over hoe de politie AI inzet om cold cases open te breken? Roel Wolfert, recherchekundige en deel van het innovatieve Q-team binnen de politie, vertelt je er alles over in onze AI Whitepaper. Ga naar de Whitepaper pagina omdeze te downloaden en neem meteen een kijkje in al onze andere Whitepapers! 

Download de AI Whitepaper