In 5 stappen een concrete carrièreplanning

Door: Medewerker Algemeen 17-1-2019

Categorieën
:
Career,

"Wat wil je later worden als je groot bent?" Van kleins af aan worden we al geconfronteerd met deze vraag. Maar des te meer jaren er voorbij gaan des te lastiger het beantwoorden van deze vraag wordt. Waar je als kind grenzeloze ambities kon uitspreken zonder er lang bij na te denken, is het formuleren van ambities als professional vaak een stuk lastiger. Waar wil je heen, wat wil je bereiken en misschien nog wel het belangrijkste: hoe ga je dat doen? Ik spreek vaak ICT professionals die moeite hebben deze doelen en ambities vorm te geven in hun carrièrepad. Het begint allemaal bij jezelf. Stel voor je zelf een concreet plan op met wat je wilt bereiken en kijk of je een inschatting kan maken welke stappen je moet zetten om dit te bereiken. Je hebt voor jezelf nu een leidraad en een stip op de horizon om naartoe te werken, maar dit betekend wel dat je er ook actief mee bezig moet zijn op dit te bereiken!

Ik heb 5 stappen die je op weg helpen met het formuleren van jouw carrièreplanning:

1. Neem de tijd

Het begint allemaal met de tijd nemen om goed na te denken over waar je jezelf ziet over een aantal jaar (5, 10 of 20 jaar het is maar net op welk termijn je deze doelen wilt nastreven). Neem je huidige situatie en evalueer zelf welke stappen je moet nemen vanaf nu om richting je einddoel te komen. Ambitie is goed, maar wees wel eerlijk en realistisch. Als je voor jezelf onrealistische doelen stelt kan het misschien zelfs averechts werken als je deze niet behaald binnen jouw timeframe.

2. Bepaal de tussenstappen in je carrièreplan

Rome is niet in een dag gebouwd. Ditzelfde is natuurlijk ook het geval van jouw carrièreplanning. Je zal hoogstwaarschijnlijk niet in één keer je einddoel bereiken. Des te belangijker daarom om voor jezelf ook de benodigde tussenstappen te bepalen. Dit zijn kleine successen die je mag vieren die je elke keer weer een stapje dichterbij je einddoel brengen.

3. Maak je doelen SMART

Heb je je einddoel en je tussenstappen bepaald? Dan is er een handig hulpmiddel die je kan gebruiken om je doelen en stappen zo concreet mogelijk te formuleren voor jezelf; de SMART formule. Deze formule staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld iets vaags als: Ik wil met mensen werken, nieuwe dingen leren, een groot netwerk opbouwen en iets met IT doen is geen SMART geformuleerde doelstelling. Maar hiervan: Over 10 jaar wil ik als IT consultant werken bij een software ontwikkelaar die binnen 3 branches actief is.

4. Vergeet je persoonlijke doelen niet!

Ambitie en je carrière is natuurlijk super belangrijk. Maar vergeet ook je persoonlijke doelen niet als het aankomt op je privéleven. Hierbij is het belangrijk om doelen op te stellen die jou gelukkig maken. Word jij gelukkig van mooie reizen of een mooi nieuw huis? Wil je deze dingen kunnen bereiken, dan ben jij waarschijnlijk voor een gedeelte ook afhankelijk van je werkgever! Houd daarom bij het maken van jouw planning deze dingen in je achterhoofd.

5. Gebruik je netwerk

Soms is het lastig om zelf te zien welke stap de juiste is om jouw ambities en einddoel te bereiken. Als je behoefte hebt aan ondersteuning en feedback kan je natuurlijk altijd terecht bij een van onze recruiters. Zij kunnen samen met jou kijken waar de kansen liggen binnen je carrièreplanning. Ben je bijvoorbeeld toe aan de volgende stap of is het verstandig om een pas opzij te maken in verband met bijscholing of specialisatie, dan zal hij of zij je exact kunnen vertellen op welke manier je dat het beste kunt doen.Wat je ook doet, onthoud goed waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Zo lijken tegenslagen zo slecht nog niet en zijn ze onderdeel van je uiteindelijke doel. Met deze stappen kom je hopelijk tot een concreet carrièrepad die al je ambities tot uitvoering kan brengen. Uiteraard zijn er altijd onverwachtse dingen die op je pad komen en die je niet kunt plannen, maar het is belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt waar je heen wilt en wat je nodig hebt om je droom te realiseren!

Ontdek hier de volgende stap in jouw carrière