Solliciteren in de zomer?

Door: Tijmen Romeijn 25-7-2018

Categorieën
:
Career,

Tja, waar doe je goed aan? Solliciteren kan een spannende onderneming zijn, de zoektocht, brieven schrijven, nabellen en hopen dat je op gesprek mag komen. Eigenlijk begint dan pas het echte werk. De zomer, ook wel komkommertijd, is dat nou een periode om wel of niet die ene gave positie te bemachtigen? Samen met mijn collega's zocht ik het uit.

De nadelen
Een belangrijke vraag die jij jezelf moet stellen is of je echt zin hebt om in de zomer te solliciteren. Solliciteren moet je serieus aanpakken; ga op zoek naar de juiste vacatures, maak je cv en brief perfect, solliciteer op de goede tijden en bel je sollicitatie altijd na. Als je collega's en vrienden de zomer in hun bol hebben wil jij dan echt met solliciteren bezig zijn?
Dan even een heel praktisch puntje om te overwegen. Heb jij last van de warmte en begin je al te transpireren als de temperatuur de 20 °C aantikt? Bedenk dan goed dat de zenuwen voor een gesprek daar ook niet bij helpen. Vervolgens kom je in een slecht geventileerd net te klein kantoorkamertje, waar de inhurende manager stevig op je werkervaring in gaat. Houd jij je hoofd en oksels dan cool? 

Solliciteren in de zomer is niet voor de ongeduldige. Je nieuwe collega's gaan om beurten op vakantie, zoals je jouw vakantie nu ook met collega's moet matchen. Een inhurende manager heeft akkoord nodig voor jouw salaris van de HR manager. Laat het nou net zo zijn dat die pas over drie weken terug is. Staat jouw motor in een lagere versnelling in de zomer en heb je wat meer geduld?

De voordelen
Over komkommertijd gesproken; die bestaat niet! Althans, niet meer en niet in de arbeidsbemiddeling. Wij merken aan het aantal IT'ers dat wij in deze periode helpen met het vinden van een nieuwe opdracht of baan nauwelijks verschil. In de maanden juli en augustus helpen wij ongeveer evenveel IT professionals als in andere maanden. Ook het aantal ICT vacatures blijft in deze periode onverminderd hoog. (Meer weten over de ICT arbeidsmarkt? Bekijk dan: https://www.isense.nl/kwartaalrapportage). Daarentegen vergen deze maanden wel iets meer geduld en het betere planwerk. Wij proberen sollicitatietrajecten in beweging te houden door flexibel te zijn, welke personen zijn wanneer op vakantie en wie kan een eerste of tweede gesprek ook oppakken. Kan het eerste gesprek bijvoorbeeld ook zonder HR manager?

Een praktisch voordeeltje; je kan in de zomer op kantoor een kanon afschieten! Een uurtje later binnenkomen of een uurtje eerder weggaan zal niet zo opvallen. Handig voor het inplannen van een sollicitatiegesprek. Daarbij komt dat je nieuwe en oude collega's wat vrolijker zijn en waarschijnlijk net iets minder scherp. Durf jij daar gebruik van te maken?
Het verkeer! De sneeuw! En regen! Allemaal een stuk minder in de zomer, dus je komt op tijd en hoeft geen drie kwartier extra reistijd uit te trekken. Dat lijkt ons een heel groot voordeel van de zomer. Ben je vaak te laat?

Zes keer JA? In de zomer solliciteren! Ga er voor!
Zoals gezegd; wij hebben geen 'last' van de zomerperiode. Dus volmondig en unaniem: JA, solliciteren in de zomer is een slim idee. Houd alleen wat praktische puntjes in de gaten.