9 Tips voor een productieve thuiswerkdag

Door: Lisanne Schuijl 18-3-2020

Categorieën
:
Career,

Door de coronacrisis zijn veel organisaties genoodzaakt om thuis te werken. Voor de een is dit een uitkomst, voor de ander toch wat lastiger. Want als je gaat thuiswerken, vereist dat een andere instelling dan op kantoor. Hoe houd je jezelf gefocust en op welke manier zorg je ervoor dat je efficiënt kunt werken? In deze blog geven wij je 9 tips voor een productieve thuiswerkdag!

Tip 1 | Leg je werkschema vast, en houd je hier aan

Tijdens het thuiswerken is één ding ontzettend belangrijk: zelfdiscipline. Het helpt om een duidelijk schema op papier te zetten. Daarin zet je hoe laat je begint, wanneer je pauze hebt en wanneer de werkdag is afgelopen. Het is belangrijk om je aan afspraken te houden, want deze zorgen voor structuur. Het is tenslotte een normale werkdag, alleen hoef je nu niet de deur uit. Dus start je op werk ook altijd om half 9 met een kop koffie? Doe dit thuis dan ook en ga aan de slag.

Tip 2 | Regel een prettige werkruimte

Heb je die rommelkamer nog steeds niet opgeruimd? Dan is dit hét moment om dat te gaan doen! Je kunt natuurlijk ook vanuit je bed werken, maar dit is niet aan te raden. Zorg in plaats daarvan voor een fijne en gestructureerde werkplek. Tover die rommelkamer om tot je eigen kantoor aan huis. Zo kun je makkelijker onderscheid houden tussen werk en privé. Bovendien creëer je alsnog de werksfeer die je gewend bent op kantoor. Je concentratie en productiviteit verbetert aanzienlijk.

Tip 3 | Start de dag op met je team

Blijf in contact met je teamgenoten. Plan bijvoorbeeld een dagelijks moment in, waarin je online samenkomt. Microsoft Teams is bijvoorbeeld een handig programma om je hierin te ondersteunen. Zo kun je met elkaar videobellen, chatten, bestanden en schermen delen. Het is belangrijk om elkaar regelmatig bij te praten, zo behoud je het teamgevoel. Daarnaast is niets fijner om even met elkaar te sparren over lopende zaken of dingen waar je tegenaan loopt.

Tip 4 | Werk in tijdsblokken

Niemand kan een hele dag dezelfde focus houden. Wees hierin niet te streng voor jezelf. Werk bijvoorbeeld in blokken van 90 minuten en neem daarna 10 minuten pauze. Zo ondervind je gelijk de voordelen van het thuiswerken: zet de wasmachine even aan of ruim je vaatwasser uit. Door te werken in tijdsblokken, houd je de juiste energie en concentratie én blijf je productief.

Tip 5 | Zorg voor een uitdagende planning

Daag jezelf uit op de to-do-lijst. Wat wil je op een dag gepresteerd hebben? Schrijf dit op. Bedenk dan welke taken je wilt afronden in de ochtend en middag. Maar kijk ook vooruit: wat ga je morgen doen? Op deze manier begin je gemotiveerd aan een nieuwe thuiswerkdag.  

Tip 6 | Ben je een ochtend- of middagmens?

Ben jij het productiefste in de ochtend? Zorg dan dat je hier bewust rekening mee houdt voor je planning. Laat je mailbox even voor wat het is en zorg dat je eerst die belangrijke taken op je to-do-lijst aftikt. Ben je iemand die in de middag een betere concentratie heeft? Draai het dan om en start je dag op met iets waar minder focus voor nodig is.

Tip 7 | Gun jezelf wat frisse lucht

Ga tijdens je pauze lekker even naar buiten. Frisse lucht doet ieder mens goed. Zorg dat je je goed hebt voorbereid en dat de koelkast vol is. Zo hoef je niet in je pauze nog snel naar de supermarkt en heb je alle tijd om je hoofd leeg te maken.

Tip 8 | Vermijd afleiding

Ben je snel afgeleid? Neem dan maatregelen om dit te voorkomen. Doe bijvoorbeeld de tv uit en sluit tabbladen met Facebook en Instagram. Want voor je het weet, ben je door de feed aan het scrollen en blijft er onbewust steeds minder over van die fijne workflow waar je in zat.

Tip 9 | Geniet van de voordelen van thuiswerken

Natuurlijk brengt thuiswerken de nodige uitdagingen met zich mee, maar het is ook goed om niet te vergeten dat dit voordelen met zich meebrengt. Zo hoef je na je werk niet in die lange file te staan of te reizen in die overvolle trein. In plaats daarvan is er nu meer tijd om te ontspannen of om te gaan sporten. Trek je hardloopschoenen uit de kast of maak van je huis een sportschool. Zo blijf je lekker fit en sluit je je werkdag goed af.

Kortom, thuiswerken kan zeker in je voordeel werken, als je hier maar bewust mee omgaat. Zorg voor een planning, een fijne werkplek en zo min mogelijk afleiding. Ken jij een collega die deze tips misschien ook goed kan gebruiken? Deel dit artikel dan met je collega’s en zorg samen voor productieve thuiswerkdagen!