Anouk Schins over haar carrièrestap van recruiter naar scrum master in de IT

Door: Petra van Gelsdorp 4-3-2020

Categorieën
:
Career,

Mensenkennis, communicatiestrategieën en een passie voor nieuwe technologie. Het is voor Anouk Schins (26) de ideale combinatie in haar werk. De van origine Maastrichtse begon vier jaar geleden als recruiter bij iSense ICT Professionals. Toen de kans zich voordeed om als scrum master aan de slag te gaan bij ABN AMRO, kon ze die niet aan zich voorbij laten gaan. We spraken met haar over hoe ze deze nieuwe stap ervaart.

Had je ooit verwacht dat je als recruiter deze stap zou maken?

“Nee, in ieder geval niet op deze manier. In 2015 studeerde ik af voor mijn master Communicatie, Beleid en Management. Op de universiteit was het niet verplicht om stage te lopen. Daarom had ik weinig werkervaring. Gelukkig bood iSense mij de kans om de ICT-wereld te ontdekken. Zo kwam ik erachter waar ik goed in was en welke dingen mij minder lagen. Die tijd was de springplank van mijn carrière.”

Dat is vrij vlot gegaan, hoe ervaar je deze overstap?

“Als recruiter wist ik wel wat deze rol omvatte, maar niet op een gedetailleerd niveau. Daarom ben ik vooral bezig om mezelf meer te verdiepen in bepaalde ICT-kennis. Ik ontmoet veel nieuwe mensen en doe verschillende indrukken op. Het bevalt goed, ik krijg goede begeleiding en voel mij welkom bij ABN AMRO. De kennis die ik als recruiter bij iSense opdeed, vormt een goede basis om hier verder op voort te borduren.”

Wat waren de grootste uitdagingen?

“Op het moment dat ik solliciteerde was ik nog niet een officieel gecertificeerd scrum master. Aangezien je in deze rol verantwoordelijk bent voor het faciliteren van processen, is het handig om aantoonbaar te laten zien dat je weet wat deze inhouden. Daarom volgde ik met hulp van iSense in mijn eerste werkweek een scrum-training. Een week later was het examen en haalde ik het certificaat. Dat was een fijne start! Voor mij zit continu de uitdaging in het leren over de nieuwste ontwikkelingen en om op een dieper niveau kennis te hebben van ICT. Daar wil ik mezelf nog graag in bewijzen.”

Zijn er aspecten vanuit recruitment die je nog steeds toepast in je huidige rol?

“Bepaalde gesprekstechnieken pas ik nog steeds toe, zoals het stellen van de juiste vragen aan mensen uit mijn team. Als recruiter moet je namelijk achterhalen waarom iemand een volgende stap wil maken en of een nieuwe rol dat biedt. Nog steeds werk ik op die manier door te kijken naar wat iemand motiveert, zoekt en waar diegene naar toe wil groeien.”

Waar wil je naartoe in de toekomst?

 “In ieder geval de focus leggen op teammanagement binnen ICT. In februari behaalde ik een DiSC-certificaat. Verder wil ik een tweede scrum-certificaat halen en nog meer leren over Azure. Op dit moment werk ik met twee teams. Op termijn komen daar nog meerdere bij. Samen met mijn persoonlijke fieldcoach vanuit iSense gaan we een gericht stappenplan opzetten. Daarin staat hoe ik mezelf de komende jaren verder ga ontwikkelen.”

Wil je het gehele interview lezen? Download dan onze ICT Arbeidsmarktrapportage 2019 en blijf op de hoogte van de laatste trends en cijfers uit de markt. Wil je weten wat iSense kan betekenen voor jouw carrière? Bekijk hier al onze ICT vacatures.