Machine learning: eng en fantastisch tegelijk

Door: iSense 9-7-2018

Categorieën
:
Business transformation,

Langzaam maar zeker dringen robots ons leven binnen. Ze besturen onze auto’s, doen huishoudelijke taken en houden oudere mensen gezelschap in het bejaardentehuis. Dat is eng en fantastisch tegelijk. Maar hoe ontwikkelen die slimme computers zich? Welke algoritmen liggen er ten grondslag aan hun intelligentie? En waarom zou je computers willen vermenselijken? Richard Abbuhl, Java-ontwikkelaar bij ING, vertelt je er in deze blog alles over.

‘Bewegen, denken en creëren. Een boek lezen, een grap vertellen. Je boterhammen smeren en de trein naar je werk pakken. Ogenschijnlijk eenvoudige handelingen, maar je hebt er een hoge mate van intelligentie voor nodig. Computers zijn nog lang niet zover dat ze dingen kunnen die ons makkelijk en natuurlijk afgaan. Maar ze worden er wel in getraind.

Waar mensen echt goed in zijn? Patronen herkennen. Als ik jou een deel van een colaflesje laat zien, weet je meteen dat het een deel van een colaflesje is. Voor een computer is dat minder vanzelfsprekend. Daarom zetten wetenschappers al sinds de jaren ’50 in op patroonherkenning om artificiële intelligentie te ontwikkelen. In eerste instantie werkten ze met boomstructuren en perceptrons, in de jaren ’80 nam het een hoge vlucht met back-propogation. Maar het was reinforcement learning waarmee Gerald Tesauro het eerste grote succes boekte. Met die methode leerden computers om zelf een spel Backgammon te spelen. En dat deden ze zo goed, dat het de manier waarop mensen Backgammon spelen compleet veranderde…

De AI-guys voorspellen het eind van de mensheid al een hele tijd. Ik denk dat het nog wel een tijdje zal duren. Al was het maar omdat we, ondanks de onuitputtelijke mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, altijd een beetje op onze hoede zullen zijn.

 

Download nu de JAVA Whitepaper