Architecten, data- en securityspecialisten veelgevraagde ICT-functies

Door: Petra van Gelsdorp 9-3-2020

Categorieën
:
Career, Nieuws,

In 2019 nam de vraag naar ICT-professionals nog verder toe. Kijkend over het afgelopen jaar, steeg het totale aantal ICT-vacatures met 9 procent. Met name architecten, data- en securityspecialisten winnen steeds meer aan populariteit. Dat en meer blijkt uit de ICT-arbeidsmarktrapportage 2019 van iSense ICT Professionals.

Vooral in Limburg (+22 procent) en Zuid-Holland (+17 procent) werd in vergelijking met vorig jaar hard gezocht naar ICT-personeel. Kijkend naar verschillende sectoren, is er voornamelijk een stijging in openstaande vacatures bij nutsbedrijven (+44 procent) en overheidsinstellingen (+34 procent). Veelgevraagde functies zijn onder meer IT architecten (+27 procent), dataspecialisten (+23 procent) en securityspecialisten (+18 procent).

Complexer applicatielandschap

Applicatielandschappen worden steeds complexer. Uit de ICT-arbeidsrapportage blijkt dan ook dat er meer vraag is naar professionals die daarin de regie voeren. Functies als systeemarchitecten, solution architecten en functioneel ontwerpers zijn veelgevraagd. “Bij een complexere omgeving kan niet elk team zijn eigen architectuurkeuzes maken. De hoofdlijnen en keuzes voor de te gebruiken technieken worden steeds meer op hoger niveau vastgesteld”, zegt Marco Berkhout, Managing Director bij iSense ICT Professionals.

Focus op het ontwikkelproces

Opvallend is dat meer dan de helft van de ICT-vacatures direct terug te leiden is naar het ontwikkelproces. Dat gaat om het analyseren van informatie tot het bouwen, testen en uitrollen van applicaties. De toename in vraag naar scrum masters is hierin opmerkelijk. “In het verleden werd dit nog vaker als dubbelrol uitgevraagd in het profiel van een ervaren teamlid. Dit betekent dat er veel kansen zijn voor huidige en toekomstige scrum masters. Wie zich nu daarin ontwikkelt, heeft hier in de toekomst profijt van”, zegt Berkhout.

Zie ook: Anouk Schins over haar carrièrestap van recruiter naar scrum master in de IT

Interne focus op softwareontwikkeling in 2020

Het is de verwachting dat het aantal werkplekbeheerfuncties en handmatig systeembeheerfuncties in de komende jaren verder afneemt. In eerste instantie regelden bedrijven hun hele kantoorautomatisering zelf. Nu wordt dit vaak uitbesteed of is dit sterk vereenvoudigd doordat delen als cloud-product worden afgenomen.

Waar bedrijven voorheen werkzaamheden op gebied van werkplekbeheer intern regelden en development outsourceten naar andere partijen, is te zien dat dit beeld nu kantelt. Volgens Berkhout willen bedrijven steeds meer zelf hun softwareontwikkeling verzorgen: “In de afgelopen jaren zijn er dan ook geen significante schommelingen geweest in de behoefte aan ICT-professionals op gebied van development. Die vraag blijft de komende tijd stabiel groeien. Systeem- en werkplekbeheer wordt eenvoudiger, maar organisaties willen wel hun logica en intelligentie in huis houden.”

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable en AG Connect. Wil je meer lezen over de laatste trends in de ICT-markt? Download dan onze ICT Arbeidsmarktrapportage 2019 en blijf op de hoogte van de laatste trends en cijfers uit de markt.