Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Vooral kleine organisaties vragen meer om ICT’ers

Categorieën: Career Management

In het eerste kwartaal van 2018 zijn er, in tegenstelling tot veel andere eerste kwartalen van voorgaande jaren, erg veel ICT-vacatures gepost. Het zijn er zelfs 40 procent meer dan in het laatste kwartaal van 2017. Opvallend is dat vooral het aantal ICT-vacatures bij kleine organisaties stijgt. Dit en meer constateert iSense ICT professionals in haar ICT-arbeidsmarkt kwartaalrapportage.

Voornamelijk bij kleine organisaties (1 tot en met 9 medewerkers) stijgt de vraag naar ICT'ers enorm. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2017 werden er in het eerste kwartaal van 2018 maar liefst 27 procent meer vacatures geplaatst. Deze organisaties hebben met 28 procent van alle ICT-vacatures bovendien het grootste aandeel op de gehele vacaturemarkt. Daarnaast staat 22 procent open bij middelgrote organisaties met 10 tot 49 mensen en 20 procent bij organisaties met meer dan 1000 medewerkers.

Grootste aantal ICT-vacatures voor PHP ontwikkelaars

Van het tweede kwartaal van 2017 tot en met het eerste kwartaal van 2018 zijn de meeste online vacatures geplaatst voor respectievelijk PHP-ontwikkelaars, Java-ontwikkelaars en .Net-ontwikkelaars. Opvallend is dat de behoefte aan PHP-ontwikkelaars tijdens de overgang van het tweede naar het derde kwartaal nog een flinke daling liet zien. Die daling werd in het vierde kwartaal echter omgebogen naar een stijging, waardoor het aantal vacatures weer op het eerdere niveau zit. In het eerste kwartaal van 2018 zet deze stijging door.

Meer vacatures in Zeeland

In de provincie Zeeland was nooit veel vraag naar ICT-personeel. Het aantal ICT-functies lijkt echter wel aan te trekken. Waar de gehele ICT-vacaturemarkt groeit met 41 procent, groeit het aantal vacatures in de Zeeuwse klei met 78 procent. Flink boven de markt, dus. Dat is bijzonder, zeker als je bedenkt dat het aantal vacatures in deze provincie de afgelopen vier kwartalen alleen maar daalde. Andere opvallende stijgingen zien we in Drenthe (+60%), Friesland (+50%) en Groningen (+50%). In de grote steden springen twee stijgers in het oog. In Groningen steeg de behoefte aan ICT personeel met 50 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. En in ’s-Hertogenbosch was er zelfs 64 procent meer vraag naar ICT’ers.

Meer mbo, minder hbo

Het gevraagde opleidingsniveau in vacatures is iets aan het verschuiven. De verschillen zijn weliswaar klein, maar toch opvallend te noemen. In het eerste kwartaal van 2017 bestond 41 procent van alle ICT-vacatures uit hbo-functies. Een jaar later wordt bij 38 procent van alle vacatures om een hbo-diploma gevraagd. Een verschil van een kleine 3 procent, dat we terugzien bij functies waarvoor je een mbo/hbo opleiding nodig hebt. De populairste mbo-functies? Dat bleken het afgelopen kwartaal vooral systeembeheerder, helpdeskmedewerker en applicatiebeheerder te zijn. Voor testers, PHP-ontwikkelaars, .Net-ontwikkelaars en projectleiders werden voornamelijk hbo’ers gezocht. Voor overige functies, zoals analisten en BI-security-specialisten wordt vooral om een wo- of hbo-opleiding gevraagd.

Benieuwd naar alle trends en ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt? Download onze kwartaalrapportage gratis.

Downlaod de ICT Arbeidsrapportage

Recente artikelen
op17-9-2021 16:43
11 bekeken | 0 reacties
op25-11-2020 13:15
3638 bekeken | 0 reacties

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
iSense
Publicatiedatum
17-04-2018
Reads
5504
Comments: No comments
Share
Onze updates als eerste ontvangen?

Wil jij al onze events, whitepapers en blogs als eerste ontvangen? Gebruik onderstaande button om je aan te melden voor onze maandelijkse update!

Schrijf je in

Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?