5 tips – Zo bereid jij je goed voor op jouw sollicitatiegesprek!

Diane Barkey
29-9-2014 13:46
Categorieën: CV, Droombaan, Solliciteren
Sollicitatiegesprek
Het is zover: naar aanleiding van jouw sollicitatie ben jij uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Een stap dichter bij jouw droombaan! Hoe zorg jij ervoor dat je een goede indruk achterlaat? Door te weten met wie jij het gesprek voert en rekening te houden met vragen die vaak terugkomen in een sollicitatiegesprek. Als jij deze vragen goed voorbereidt, kom je al een heel eind. Een goed begin is het halve werk!

Wie zijn je gesprekspartners?
Zoek de personen met wie jij het gesprek hebt op internet op en check hun LinkedIn profiel. Het komt sterk over als jij goed bent voorbereid en wie weet kom jij er wel achter dat jullie een (oude) werkgever met elkaar gemeen hebben of gedeelde connecties hebben. Dat zijn leuke aanknopingspunten voor tijdens het gesprek! Bestudeer daarnaast ook de website van de organisatie. Een minuutje rondklikken is echt te kort. Lees een aantal nieuwsartikelen van de organisatie en zorg ervoor dat je de missie/visie van de organisatie scherp op je netvlies hebt.

Wie ben jij?
Maak een elevator pitch voor jezelf. Vertel kort en bondig wie jij bent, wat jij doet en waar jij enthousiast van wordt. Later in het gesprek kun je hier dieper op in gaan.

Motivatie
Waarom heb jij gesolliciteerd op deze functie? Gebruik nooit als motivatie: ik ben op zoek naar een baan. Ook al is dit wel de kern, je kunt jouw antwoord beter anders formuleren en meer richten op de organisatie. Ben jij bijvoorbeeld toe aan meer uitdaging? Benoem dit en beschrijf hoe jij dat in deze functie denkt te kunnen vinden.

Ambitie
Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Dat is een vraag die geheid gesteld wordt. Als gedreven sollicitant wil jij natuurlijk een sterke indruk achterlaten. Een valkuil voor velen is om tijdens het sollicitatiegesprek verkeerde signalen af te geven door aan te geven dat je snel wilt groeien. Als jij zegt dat jij over een jaar wilt promoveren naar een hogere functie, moet jij je realiseren dat de organisatie dus weer opnieuw iemand moet aannemen voor de functie waar jij nu op solliciteert. Het is daarom slim om jouw groeiplan voor 3-5 jaar voor jezelf duidelijk te maken. Laat zien dat jij ambitieus bent, maar onthoud ook op welke functie jij nu solliciteert.

Ontspannen
Natuurlijk kan jij niet elke vraag voorbereiden. Ga daarom ook niet alles uit je hoofd leren. Er zullen ook vragen gesteld worden waar jij spontaan een antwoord op zal moeten geven. Wat jij zegt is belangrijk, maar het is ook belangrijk om een ontspannen indruk achter te laten. En die laat jij het beste achter als jij je op je gemak voelt (bij alles wat jij zegt). Bereid je dus goed voor, maar onthoud ook dat een open en eerlijk antwoord waar jij volledig achter staat uiteindelijk de beste indruk achterlaat.

Succes!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Deze pagina delen via
Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?