Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Dit zijn de meest gevraagde ICT-functies van het moment

Vorige maand bespraken we hier de razendsnelle stijging van het aantal ICT-vacatures op de arbeidsmarkt. Maar welke functies worden op dit moment het meest gevraagd binnen de branche? Met andere woorden, waar ligt precies het figuurlijke “gat in de markt”? Je ontdekt het in deze blog.
 

Afbeelding met persoon, muur, binnen, staand  Automatisch gegenereerde beschrijvingDe exponentiële groei van de ICT-branche en daarmee het stijgende aantal openstaande vacatures komt voort uit een versnelde toename van ICT-outsourcing. Dankzij de digitaliseringstrend nemen ook de vraag naar bedrijfsapplicaties, datacenter-capaciteit en software-, cloud- en hostingdiensten toe. Vanzelfsprekend gaat dit gepaard met een groeiende vraag naar gespecialiseerd ICT-personeel. Dit zijn volgens IT Arbeidsmarktmonitor de vijf meest gevraagde ICT-vacatures van dit moment.

 

1. Developer
Developers zijn met uitstek de meest gezochte ICT’ers van de laatste jaren. De alsmaar groeiende vraag naar Developers is zelfs één van de grootste “groeiremmers” voor ICT in Nederland. Er is officieel een chronisch tekort aan programmeurs en ontwikkelaars waardoor IT-afdelingen soms niet in staat zijn applicaties en software uit te rollen of te upgraden, een flinke barrière voor de ontwikkeling van organisaties. Python, Java(Script) en C# zijn de meest gevraagde programmeertalen van 2021 en de verwachting is dat ook in 2022 Python en JavaScript zullen blijven stijgen in populariteit, waarbij Java en C# aankomend jaar een minimale krimp zullen vertonen.
 

2. Cyber Security
De omslag naar hybride werken zorgt ervoor dat bedrijfsdata ook buiten kantoor toegankelijk moet zijn en dat heeft een serieuze impact op de digitale beveiliging van organisaties. In 2020 steeg het aantal malware-, hacking- of phishing-incidenten met 30% en kreeg de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 24.000 meldingen van datalekken. De data waarmee we werken blijft gigantisch toenemen en daarom is er een stijgende vraag naar cybersecurityspecialisten. Verwachting is dat deze trend zal blijven doorzetten wanneer flexibel werken de standaard blijft.
 

3. Cloud Engineer
Wie dacht dat de cloud-trend aan het stagneren was, heeft (net als de rest van de wereld) de pandemie niet zien aankomen. Dankzij de ontwikkeling van meer digitale werkplekken neemt de behoefte aan dataverwerking en -opslag in de cloud juist weer toe. Hierdoor ontstaat er een groeiende vraag naar Cloud Engineers. De drie populairste cloud-platformen blijven Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform (GCP).
 

4. Netwerkbeheer
Aansluitend op het grote aantal openstaande Cyber Security en Cloud Engineer-vacatures is Netwerkbeheer een logische opvolging van deze trends. De basis van cloud en Cyber Security wordt gelegd met een stabiel en veilig bedrijfsnetwerk. De connectivity-trend samen met de uitrol van 5G zorgt ervoor dat een goed netwerk bijna als een basisbehoefte wordt gezien. De complexiteit van een netwerk is de voornaamste reden voor de aanzienlijke vraag naar (ervaren) Netwerkbeheerders. Vooral nu (bedrijfs)netwerken niet alleen vanuit kantoor maar ook op afstand bereikbaar, stabiel en veilig moeten blijven.
 

5. IT Support
Flexibel werken zorgt ervoor dat medewerkers vaker behoefte hebben aan technisch support. Denk hierbij aan Helpdeskmedewerkers die fungeren als eerste aanspreekpunt bij ICT-gerelateerde problemen van klanten en collega’s. Daarnaast zorgen de groeiende ICT-afdelingen er ook voor dat er meer behoefte is aan technische ondersteuning. IT Support is immers verantwoordelijk voor de orde en structuur binnen de vele aanvragen en issues. Zij zorgen ervoor dat tickets bij de juiste collega’s terechtkomen en geven daarnaast de ICT een menselijk gezicht om als medewerker op terug te vallen.
 

Op zoek naar een nieuwe baan in de ICT, maar weet je niet zeker wat er nu echt bij jou past? Tussen onze bijna 500 openstaande ICT-vacatures zit vast en zeker een perfecte match bij jou in de buurt. Onze professionals plannen graag een moment in om samen met jou te kijken naar een passende vacature. Spreken we je snel?

Experis iSense, jouw ICT carrière op de groei!

 

 

  1. Cobelens, Maarten. (2021, 22 april). IT Arbeidsmarktmonitor 2021. Hello Professionals IT Detachering. https://hello-professionals.nl/it-arbeidsmarktmonitor-2021/
  2. Laane, I. (2021, maart). Sectorprognose TMT. ABN AMRO. https://www.abnamro.nl/nl/media/ABNAMRO-sectorprognoses-TMT-maart-2021_tcm16-102809.pdf
  3. Van der Avoird, M. (2021, 24 maart). De meest populaire Programmeertalen anno 2021. ICTerGezocht.nl. https://www.ictergezocht.nl/blog/147_de-meest-populaire-programmeertalen-anno/
  4. Wolfsen, A. (2021, 1 maart). AP luidt noodklok: explosieve toename hacks en datadiefstal. Autoriteit Persoonsgegevens. https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-luidt-noodklok-explosieve-toename-hacks-en-datadiefstal
  5. Dignan, L. (2021, 2 april). Top cloud providers in 2021: AWS, Microsoft Azure, and Google Cloud, hybrid, SaaS players. ZDNet. https://www.zdnet.com/article/the-top-cloud-providers-of-2021-aws-microsoft-azure-google-cloud-hybrid-saas/
Recente artikelen
op29-10-2021 11:22
375 bekeken | 0 reacties
op8-10-2021 16:02
168 bekeken | 0 reacties

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Mandy Koot
Publicatiedatum
29-10-2021
Reads
374
Comments: No comments
Share
Onze updates als eerste ontvangen?

Wil jij al onze events, whitepapers en blogs als eerste ontvangen? Gebruik onderstaande button om je aan te melden voor onze maandelijkse update!

Schrijf je in

Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?