Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Sollicitatiegesprek? 7 tips om je goed voor te bereiden!

Categorieën: Career

Het is je gelukt! Je brief, telefoontje en sociale skills hebben hun vruchten afgeworpen en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Leuk natuurlijk, maar inmiddels gieren de zenuwen door je lichaam. Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk achterlaat? En dat je vol zelfvertrouwen dat kantoor binnenstapt? Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij het eerste sollicitatiegesprek, ook wel het kennismakingsgesprek, worden bij veel bedrijven dezelfde soort vragen gesteld. Met deze zeven slimme tips proberen we jou klaar te stomen voor een fantastisch eerste gesprek!

Het draait er tijdens zo'n gesprek vooral om dat jij en het bedrijf een goed beeld van elkaar krijgen.

Tip 1 | Ken je gesprekspartner

Het begint allemaal bij een onderzoek naar je gesprekspartner(s) en het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Kennis is macht. En al helemaal als je tegenover iemand zit die jou moet beoordelen. Bestudeer de website van de organisatie grondig. Een minuutje rondklikken en oppervlakkig scrollen is echt te weinig. Zorg ervoor dat je de missie, visie en kernwaarden scherp op je netvlies hebt, noteer vragen die in je opborrelen en schroom niet ze tijdens het gesprek te stellen. Oprechte interesse is altijd een pre. Bekijk het LinkedIn-profiel van de persoon die jou gaat interviewen, zodat je meer informatie krijgt over de persoon. Daarnaast is het belangrijk om de naam van je gesprekspartner te onthouden.

Tip 2 | Ken jezelf

Nadat je je gesprekspartner kent is het aan te raden om een elevator pitch voor te bereiden. Zo kun je tijdens het sollicitatiegesprek kort en bondig vertellen wie je bent, wat je doet en waar je enthousiast van wordt. Probeer hier professioneel bij te blijven, maar vergeet ook zeker niet er een persoonlijke touch aan te geven. Door te vertellen over bijvoorbeeld jouw passie of hobby laat je niet alleen een leuke en enthousiaste kant van jezelf zien, maar help je jezelf ook een beetje te ontspannen. Hieronder is een voorbeeld gegeven hoe je jezelf zou kunnen voorstellen.

Bijvoorbeeld: Mijn naam is Sofia en ik ben 27 jaar oud en woon in het centrum van Rotterdam. Momenteel ben ik Junior Software Engineer en ondersteun ik de Senior Engineer met testen, beheren en ontwikkelen van maatwerk software. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te gamen en ga ik een paar keer per week fitnessen. Daarnaast kijk ik ook graag documentaires, zo heb ik laatst The Great Hack gezien. Een echte aanrader!


Verder kom je sterker over als je weet wat je kwaliteiten en toegevoegde waarden zijn. Bedrijven willen graag weten wat jij kan toevoegen in hun organisatie, wat kom je brengen? Later in het gesprek kun je hier dieper op ingaan aan de hand van concrete voorbeelden. Daarnaast is het ook van belang dat je je valkuilen kent. Bedrijven vragen vaak naar je ontwikkel- of verbeterpunten. Als je deze punten kunt benoemen, getuigt dit van zelfkennis en laat dit zien dat je op persoonlijk vlak ook wilt groeien. 

Tip 3 | Benoem je motivatie

Als je je kwaliteiten en ontwikkelpunten op een rijtje hebt, is het belangrijk dat je ook je motivatie kent. Waarom wil je hier werken? Deze vraag word je ongetwijfeld gesteld. Richt je in je antwoord altijd op de organisatie. Laat je beweegredenen zien, doe dat op een geloofwaardige manier en koppel je enthousiasme aan kenmerken van het bedrijf waar je solliciteert. Ben je bijvoorbeeld toe aan meer uitdaging in je werk? Vertel dit en beschrijf hoe jij die uitdaging in deze functie denkt te vinden.