Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Help! Past die nieuwe baan wel bij me?

Categorieën: Career

Als recruiter bij iSense spreek ik dagelijks met ICT Professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging of de volgende stap in hun carrière. Opvallend is dat ik bij de vraag: "waar zou je graag willen werken?" meestal geen concreet antwoord krijg. "Ik wil aan de slag als Systeembeheerder, waar maakt niet echt uit" is een antwoord wat ik vaak hoor.

Pas wanneer ik doorvraag merk ik dat dit aanzet tot denken over wat ze nu écht leuk vinden. Waarom trekt de ene organisatie hen meer dan een ander. Elke organisatie is anders, hierdoor kan de invulling van de functie per organisatie ook verschillen.

Hieronder mijn tips om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een nieuwe baan

Kijk naar meer dan alleen de functietitel

Ik hoor het steeds vaker. Iemand die bij zijn of haar nieuwe baan niet op de juiste plek zit. Bij het kiezen leek het niet echt uit te maken waar ze functie zouden invullen. Maar achteraf gezien werden ze bij deze organisatie niet gelukkig. Hoe voorkom je nu dat je er te laat achter komt dat een organisatie niet goed bij je past? Het belangrijkst is eigenlijk dat je voor je op gesprek gaat al voor jezelf weet wat jij(!) belangrijk vindt binnen je functie én de organisatie waar je terecht komt. Je koopt immers ook geen huis enkel en alleen omdat er een keuken in zit, maar omdat jij je er prettig voelt en omdat je het idee hebt dat je er de komende jaren met veel plezier zult wonen. Dit is eigenlijk hetzelfde voor je nieuwe baan. Je bent er een behoorlijk aantal uren in de week te vinden, des te belangrijker is het dat je er elke dag met een goed gevoel naartoe gaat. Sfeer, collega's en de cultuur zijn wellicht evenredig belangrijk aan je toekomstige takenpakket voor je eigen werkplezier.

Waar haal je voldoening uit?

Er zijn grote verschillen te ontdekken tussen organisaties. Het is daarom belangrijk om te weten of een organisatie jouw die voldoening kan geven die je verwacht van een toekomstige werkgever. Past deze werkgever wel bij jouw uitgestippelde carrièreplanning? Juist door deze grote verschillen ligt een verkeerde keuze op de loer. Ga dus van te voren bij je zelf te raden wat je zoekt in een nieuwe werkgever, waar haal jij voldoening uit en hoe kan een organisatie daar aan bijdragen?
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • De branche. Wil je bij een overheidsinstelling of non-profit werken, een ICT dienstverlener of juist een eindgebruiker. Elk van deze branches hebben hun eigen karakteristieken die je juist wel of niet kunnen aanspreken.
  • De cultuur. Voel je je meer op je gemak in een formele of juist informele omgeving. Loop jij de vrijdagmiddagborrel plat of besteed je je tijd liever aan iets anders? Aan hoeveel regels en richtlijnen heb jij behoefte? Deze zaken hebben een aanzienlijke invloed op je uiteindelijke werkplezier!
  • De bedrijfsgrootte. Bij een kleine organisatie is jouw bijdrage vaak direct zichtbaar in tegenstelling tot een grote organisatie waar je vaak als specialist aan de slag gaat als onderdeel van een groot team. Belangrijk om te weten wat jouw het meeste aanspreekt en wat je verwacht van een nieuwe functie.
  • Je collega's. Je collega's zie je soms vaker dan je partner. Des te belangrijker om te weten wat je precies zoekt in je nieuwe collega's. Zie je jezelf bij een jong bedrijf die met name met starters werkt of juist bij een organisatie die veelal ervaren collega's in dienst heeft?

En nu?

Nu weet je wat je belangrijk vindt aan je toekomstige werkgever. Maar hoe kom je er nu achter of de organisatie die je op het oog hebt ook aan die criteria voldoet? Je kan natuurlijk je eigen netwerk gebruiken en eens rondvragen of zij iets over de organisatie kunnen vertellen. Daarnaast kun je vaak al veel opmaken uit de uitingen en communicatie vanuit de organisatie op bijvoorbeeld sociale media of de vacatures. Uiteraard kunnen recruitmentbureau's of detacheerders je ook helpen met het inschatten of een organisatie goed past bij je wensen.

Jouw droombaan!

Je wisselt natuurlijk niet dagelijks van baan, het is daarom ook logisch dat dit een weloverwogen beslissing is voordat je een keuze maakt. Dus, zorg er daarom ook voor dat je goed op de hoogte bent van waar jij nu écht gelukkig van wordt. Bedenk goed wat je wilt en of een organisatie je dat kan geven, dan ligt die droombaan voor het grijpen!

Vind jouw droombaan hier

Recente artikelen
op17-9-2021 16:43
11 bekeken | 0 reacties
op25-11-2020 13:15
3638 bekeken | 0 reacties

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Medewerker Algemeen
Publicatiedatum
17-01-2019
Reads
5635
Comments: No comments
Share
Onze updates als eerste ontvangen?

Wil jij al onze events, whitepapers en blogs als eerste ontvangen? Gebruik onderstaande button om je aan te melden voor onze maandelijkse update!

Schrijf je in

Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?