Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Sollicitatiegesprek? 5 tips om je goed voor te bereiden!

Categorieën: Blog Solliciteren

Het is gelukt! Je brief, telefoontje en netwerkskills hebben hun vruchten afgeworpen en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Leuk natuurlijk, maar inmiddels gieren de zenuwen door je keel. Hoe zorg je ervoor dat je een goede indruk achterlaat? En dat je vol zelfvertrouwen dat kantoor binnenstapt? 

Een goed begin blijft het halve werk. Daarom weet een geslepen sollicitant altijd precies met wie hij een gesprek voert. En daarom houdt hij altijd rekening met de usual suspects: vragen die gegarandeerd gesteld worden in een sollicitatiegesprek. Met vijf slimme tips helpen we je op weg!

1: Ken je gesprekspartner
Kennis is macht. En al helemaal als je tegenover iemand zit die jouw geschiktheid moet beoordelen. Bestudeer de website van de organisatie daarom grondig. Een minuutje rondklikken en oppervlakkig scrollen is echt te kort. Zorg ervoor dat je de missie en visie scherp op je netvlies hebt, noteer vragen die in je opborrelen en schroom niet ze tijdens het gesprek te stellen. Oprechte interesse is altijd een pre. Een beetje de voyeur uithangen kan ook geen kwaad. Check het LinkedIn-profiel van de persoon die jou gaat interviewen. Wie weet hebben jullie oud-werkgevers of connecties met elkaar gemeen. 

2: Ken jezelf
Bereid een elevator pitch voor, waarin je kort en bondig vertelt wie je bent, wat je doet en waar je enthousiast van wordt. Het helpt als je op een rijtje hebt wat je kwaliteiten en toegevoegde waarde zijn. Later in het gesprek kun je er dieper op ingaan.  

3: Benoem je motivatie
Waarom wil je bij ons komen werken? Een vraag die je ongetwijfeld krijgt voorgeschoteld. Richt je in je antwoord altijd op de organisatie. Laat je beweegredenen zien, doe dat op een geloofwaardige manier en koppel je enthousiasme aan kenmerken van het bedrijf waar je solliciteert. Ben je bijvoorbeeld toe aan meer uitdaging in je werk? Vertel dit en beschrijf hoe jij die uitdaging in deze functie denkt te vinden. 

4: Weet wat je ambities zijn
Waar zie je jezelf over vijf jaar? Als gedreven sollicitant wil je natuurlijk een krachtige indruk achterlaten. Maar te veel ambitie kan een valkuil zijn. Als je zegt dat je over een jaar wilt promoveren, moet de organisatie natuurlijk opnieuw iemand aannemen voor de baan waarop je nu solliciteert. Geen aantrekkelijke gedachte voor een werkgever. Daarom is het slim om je groeiplannen voor de komende drie tot vijf jaar van tevoren goed te overdenken. Laat zien dat je ambities hebt, maar onthoud ook voor welke functie je nu in die stoel zit. 

5: Ontspan!
Een ontspannen houding brengt je het verst. Ga daarom niet als een bezetene elke vraag tot in de puntjes voorbereiden en tig scenario’s afspelen in je hoofd. Daar word je niet relaxter van en dat zie je tijdens een gesprek. Bedenk dat je non-verbale gedrag minstens zo doorslaggevend is. En bedenk ook dat een open, eerlijk antwoord, waar je zelf volledig achter kunt staan, uiteindelijk de beste indruk achterlaat. 

Met deze tips ben je klaar voor het sollicitatiegesprek! Nog bezig met de juiste baan vinden? Neem dan ook eens een kijkje naar onze vacatures. Wij hebben ruim 300 ICT-vacatures voor je beschikbaar.

Recente artikelen
op7-5-2019 10:00
1063 bekeken | 0 reacties
op30-4-2019 16:00
878 bekeken | 0 reacties

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
iSense
Publicatiedatum
15-03-2018
Reads
7324
Comments: No comments
Share
Onze updates als eerste ontvangen?

Wil jij al onze events, whitepapers en blogs als eerste ontvangen? Gebruik onderstaande button om je aan te melden voor onze maandelijkse update!

Schrijf je in

Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?