Alles wat je hier ziet; dat vinden wij nou interessant, en we hopen natuurlijk dat jij dat ook vindt. Alle artikelen, blogs en video’s die je hier ziet gaan over waar wij ons de hele dag mee bezig houden; solliciteren, ict-arbeidsmarkt, evenementen, it-ontwikkelingen en natuurlijk nog veel meer.
Terug naar het overzicht

Waarom de CTO meer zichtbaarheid verdient

Categorieën: Management

Veel organisaties staan voor heel wat uitdagingen als het gaat om het aantrekken, binden en behouden van kundig IT-personeel. Met enige regelmaat zie ik IT-projecten negatief in het nieuws verschijnen. Projecten lopen uit of kosten meer dan begroot. Ik merk dat IT nog te vaak als kostenpost wordt gezien. De cruciale rol van een CTO is hierin wat mij betreft nog te onzichtbaar, terwijl die een steeds prominentere rol gaat spelen in de bedrijfsvoering. In deze blog vertel ik je daarom waarom ik vind dat een CTO meer zichtbaarheid verdient.

Overzien van het grotere geheel

Forbes schrijft dat een goede CTO het grotere geheel overziet dankzij zijn strategische handelswijze. De Developers, UX Designers en Project Managers richten zich daarentegen weer op de productdetails. Hierin is het de verantwoordelijkheid van de CTO om het IT-team in de juiste richting te leiden, en tegelijkertijd het gemeenschappelijk doel van de organisatie niet uit het oog te verliezen. Dat is een cruciale kwaliteit als je het mij vraagt. Want dankzij deze vaardigheden is de CTO in staat om te anticiperen op de toekomst. Als ze daarnaast ook nog eens in voorop lopen, dan heb je als bedrijf goud in handen!

Focus op de toekomst

En dat brengt mij meteen op het volgende punt: de toekomst. Zoals ik hiervoor al kort aangaf, heeft een CTO bij uitstek een functie die staat voor toekomst, innovatie en vooruitgang van een bedrijf. Zo denkt een CTO soms wel drie tot zes maanden vooruit over zijn beleid. En dat is zeker niet gemakkelijk. Een veeleisende taak als je het mij vraagt, juist omdat software als Microsoft Azure en Amazon Webservices constant nieuwe updates uitbrengen, waar niet altijd een roadmap voor is uitgegeven.

Minder onderbuikgevoel, meer data

Een CTO heeft natuurlijk niet alleen een vooruitziende blik, ook draagt het bij aan het nemen van belangrijke beslissingen binnen een organisatie. Eerder zagen we al terug in onze halfjaarlijkse arbeidsrapportage dat de vraag naar BI-specialisten toenam in het afgelopen half jaar. Het lijkt erop dat een IT-afdeling steeds vaker beschikt over een BI-specialist of zelfs een BI-afdeling. Aan de CTO de taak om het voor organisaties mogelijk te maken om zakelijke beslissingen te nemen op basis van data. Zo wordt minder uitgegaan van het onderbuikgevoel en meer op feiten.

De tech-vertegenwoordiger van het bedrijf

Een CTO heeft daarnaast ook een andere belangrijke functie. Als het gaat om innovatie en technologie, is de CTO hierin hét visitekaartje van het bedrijf. Dit betekent niet alleen dat een CTO tech-conferenties bijwoont, maar ook meer in de media zou moeten verschijnen. Je wilt natuurlijk op de hoogte blijven van de nieuwste technieken, maar het is ook goed om uit te dragen welke technieken hiervan geïmplementeerd worden. Immers wil je als bedrijf ook jouw eigen technologische initiatieven binnen een bepaalde branche vertegenwoordigen.

Kijkend naar welke rol een CTO speelt in de komende jaren, zal die belangrijker worden. Door de strijd tegen het coronavirus is de digitalisering en implementatie van nieuwe technologieën in een stroomversnelling terechtgekomen. Veel bedrijven ontwikkelen zich nu in een hoog tempo tot techbedrijf. Een CTO is dan bij uitstek de persoon die belangrijke beslissingen kan nemen over de koers van de organisatie. Maar om dat te kunnen bereiken, vraagt dat om expertise. Je zichtbaarheid vergroten als CTO kun je immers alleen doen met een sterk team dat achter je staat. Bij iSense ICT Professionals helpen wij je met het vinden van het juiste talent. Wil je graag vrijblijvend advies? Neem dan hier gerust contact met ons op.

Recente artikelen
op8-10-2021 16:02
77 bekeken | 0 reacties
op17-9-2021 16:43
76 bekeken | 0 reacties
op25-11-2020 13:15
3888 bekeken | 0 reacties

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Auteur
Maaike Berger
Publicatiedatum
25-05-2020
Reads
1836
Comments: No comments
Share
Onze updates als eerste ontvangen?

Wil jij al onze events, whitepapers en blogs als eerste ontvangen? Gebruik onderstaande button om je aan te melden voor onze maandelijkse update!

Schrijf je in

Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?