Hoe maak ik mijn cv beter vindbaar voor recruiters?

Robert van Scheepen
16-10-2015 16:56
Categorieën: CV, Droombaan, Solliciteren
Ik zie veel blogs voorbij komen over hoe je het perfecte cv maakt. Perfect in de zin van originaliteit tenminste. De blogs hebben vaak betrekking op hoe je onderscheidend kan zijn op het gebied van inhoud, opmaak en gebruik van afbeeldingen. Super handig natuurlijk, maar een cv moet je ook richten op de recruiter. Hij of zij beoordeelt uiteindelijk of je in aanmerking komt om voor een gesprek! Echter wordt er een belangrijke vraag vergeten, namelijk ‘hoe wordt mijn cv gevonden door de recruiter?’.

Je zou er misschien niet aan denken, maar het doorzoeken van verschillende cv-databases is voor een recruiter een dagelijkse routine (tip: zorg dat je jouw cv bij verschillende vacaturebanken upload). Dit geschreven hebbende, kan jij je wel indenken hoe belangrijk het is om jouw cv vindbaar te maken!

Maak jouw cv SEO vriendelijk
Als Online Marketeer weet ik veel van zoekmachineoptimalisatie af. Ook deze blog schrijf ik met de juiste keywords in mijn achterhoofd. Op deze manier zou jij ook jouw cv moeten schrijven. De database van bijvoorbeeld een Monsterboard of een Nationale vacaturebank draait immers ook via een zoekmachine. Een zoekmachine die -tot op heden- alleen tekst kan lezen. Zet dus geen belangrijke tekst in afbeeldingen, ook al oogt het nog zo mooi!

Denk als een recruiter
Oké, dus ik moet in mijn CV de juiste keywords laten terugkomen, maar wat zijn de juiste keywords hoor ik je denken? Goede vraag. Het antwoord is redelijk eenvoudig: je moet gewoon denken als een recruiter!

Waar zoekt een recruiter op? Ten eerste natuurlijk op een functie. Kijk op internet wat de meest voorkomende term is die jouw functie omschrijft. Bekijk hiervoor verschillende vacatures en kies de meest voorkomende term. Is dat bijvoorbeeld ‘webdeveloper’ of ‘webontwikkelaar’? Als je toch bezig bent, doe dit ook direct maar voor al je competenties. Dit zal zeker helpen bij je vindbaarheid!

Ten tweede zoekt een recruiter op regio. Woon je bijvoorbeeld in het pittoreske Maartensdijk en zet je dat als woonplaats, dan is de kans groot dat je op regio nooit gevonden zal worden. Geen enkele recruiter zal namelijk op Maartensdijk gaan zoeken als regio. Nu spoor ik je niet direct aan om te liegen over je woonplaats, maar geef in dit geval Utrecht aan of zet er tussen haakjes ‘omgeving Utrecht’ achter. Met deze aanpassing maak je jouw cv direct vindbaar op de regio Utrecht.

Conclusie: zorg ervoor dat je bovenstaande aanpassingen doorvoert in je cv en upload deze daarna bij verschillende vacaturebanken. Reken maar dat hiermee je cv gelezen wordt door vele recruiters. Veel succes!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
Deze pagina delen via
Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?