Op zoek naar de ene vacature die echt bij jou past?
Zoek binnen ons huidige aanbod ICT vacatures

 

Solliciteren: met deze tips rock jij jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek!

Het internet staat al vol met cliché sollicitatietips, daarom: weg van de ‘ben op tijd’ en ‘lees je in’-tips en op naar tips à la iSense:

1. Neem jezelf niet te serieus
Jouw sollicitatiegesprek hoeft niet per se statisch te zijn. Bij ieder bedrijf wordt op de werkvloer gelachen. Jij gaat (zeer waarschijnlijk) deel uitmaken van een team en tijdens dit sollicitatiegesprek wordt gekeken of jij in dit team zal passen. Om jezelf te laten zien mag je dan best een grapje maken! Sla je de plank mis? Laat dan meteen zien dat jij je gemakkelijk aan kan passen, zelfs bij een ongemakkelijke stilte. Belangrijk: vermijd schuine grappen, deze zijn in geen enkel professioneel gesprek gepast.

2. Wees kritisch: het bedrijf solliciteert ook bij jou!
Niet alleen jij wordt beoordeeld tijdens een sollicitatiegesprek. Het bedrijf wordt namelijk ook beoordeeld; door jou! Het is belangrijk dat jij je thuis voelt bij het bedrijf waar je solliciteert en dat er een klik is met degene waar jij het gesprek mee voert – vooral als dit iemand is waar je in de toekomst mee zal samenwerken. Vraag jezelf ook af: is dit een branche waar ik in wil werken? Spreekt de bedrijfscultuur mij aan?

3. Gedraag je vanaf het moment dat jij de parkeerplaats oprijdt
Jouw sollicitatiegesprek gaat van start op het moment dat je de parkeerplaats opkomt. Medewerkers van het bedrijf kunnen je vaak aan zien komen lopen/fietsen/rijden. Muziek op vol volume? Niet zo’n goed idee. Let er ook op dat je vriendelijk bent tegen de receptiemedewerk(st)er en hang niet in een stoel als je zit te wachten. Denk maar zo: big brother is watching you. Gedraag je netjes, van begin tot eind.

4. Voor de rokers onder ons: rook niet kort voor je sollicitatie
Nu we het toch hebben over een goede indruk maken… De geur van sigaretten blijft in je kleding zitten, in je haar en niet te vergeten: je adem! Deze ‘heerlijke’ geur wil jij vast niet delen met jouw gesprekspartner(s), daarom kun je het best één uur voor jouw sollicitatiegesprek je laatste sigaret roken. Doe dit niet in de auto waar je mee naar jouw gesprek rijdt, dan trekt de geur alsnog in je kleding. Mocht je kauwgom eten na je laatste sigaret, zorg er dan voor dat je deze weggooit voordat je het sollicitatiegesprek ingaat (niet op de parkeerplaats op de grond).

5. Kleed je voor de functie waarop je solliciteert, niet het bedrijf waarbij je solliciteert
Er zijn steeds meer bedrijven waar ‘smart casual’ kleding de standaard is. Voor de heren een spijkerbroek met een overhemd, voor de dames een spijkerbroek met een mooie top. Jij past je waarschijnlijk graag aan naar deze standaard, maar toch kun jij jouw spijkerbroek beter in de kast laten liggen voor het gesprek. Solliciteer je op een functie van accountmanager? Haal dan op tijd jouw pak op bij de stomerij. Receptioniste? Plan dan een manicure in. Het is belangrijk dat jouw uiterlijk overeenkomt met de functie waarvoor je op gesprek komt.

Jij toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk onze interne vacatures of kom langs bij onze Talent Meeting!

Interne vacatures    Talent Meeting

Deze pagina delen via
Weet u zeker dat u de pagina wilt verlaten?
U heeft wijzigingen gedaan aan het formulier op deze pagina en deze gegevens nog niet opgeslagen. Weet u zeker dat u deze pagina wilt verlaten?