Sollicitatietips


  • Focus: Om de juiste keuze te kunnen maken voor een nieuwe baan is het belangrijk goed in kaart te brengen welke wensen jij hebt. Schrijf op wat jij absoluut niet wilt missen en wat van minder groot belang is in een nieuwe baan. Als je dit voor ogen hebt kan jij gerichter naar vacatures kijken.
  • Solliciteer gericht: Schiet niet met hagel, des te groter is jouw kans van slagen. Wanneer jij namelijk binnen één organisatie of ondernemingsgroep solliciteert op banen als Systeembeheerder, Projectleider en Manager Helpdesk, dan is het moeilijk te geloven dat jij echt interesse hebt in die specifieke functie.
  • Geef aandacht aan wat jij kunt: Wanneer jouw motivatiebrief begint met dat jij geen ervaring in de functie hebt, dan stimuleert dit niet om door te lezen. Richt je op de zaken waar jouw ervaring wel mee matcht.
  • Overeenkomsten: Benoem overeenkomsten met functievereisten in de vacature letterlijk in jouw cv! Binnen ICT functies is het van belang om exact te laten zien welke ervaring jij precies hebt opgedaan en in welke context. Let erop dat de lezer bij het doornemen van jouw cv direct de belangrijkste keywords ziet terugkomen.
  • Eerlijkheid: Overdrijf niet over jouw kennis en ervaring. Eventueel gebrek aan kennis of ervaring wordt altijd duidelijk en zal jouw nieuwe werkgever teleurstellen en het vertrouwen schaden.
  • Voorbereiding: Lees voor je op gesprek gaat nog even goed de vacaturetekst door en bekijk de website van de organisatie. Schrijf voor jezelf jouw vragen aan de gesprekspartner op en neem pen en papier mee naar het gesprek. Bekijk ook alvast welke route je moet nemen, zodat je niet hoeft te zoeken. Dit biedt rust en zekerheid.
  • Be your best!: Kom verzorgd (denk aan scheren, net gekapt haar, deodorant, etc.) en netjes gekleed naar het kennismakingsgesprek. Laat zien dat jij er moeite voor hebt gedaan. Overdressed is altijd beter dan underdressed. Houd wel rekening met de cultuur van het bedrijf: Ga bijvoorbeeld in een driedelig pak naar een bank, maar laat bij een zorginstelling je stropdas thuis. Trek sowieso alleen iets aan waarin jij je prettig voelt.
  • Enthousiasme: Wanneer jij zelf enthousiast bent, werkt dit aanstekelijk en laat dit een goede indruk achter.
  • Professionaliteit: Houdt het altijd professioneel en positief. Wanneer jij je bijvoorbeeld negatief uitlaat over vorige werkgevers, kan dit ertoe leiden dat jouw gesprekspartner bang is dat jij dit later ook over hem zal doen. Een dergelijke uiting zal het gesprek zeker niet ten goede komen.
  • Positiviteit: Tegenslagen maken je sterker. Ook wanneer je veel afwijzingen krijgt is het de kunst om beleefd te blijven. Boos reageren zal je nooit helpen, maar vraag waarom het niet past en wat jij zelf kunt verbeteren. Haal leerpunten uit jouw tegenslagen en pas deze de volgende keer toe.

Veel succes en sollicitatieplezier. Heb jij een tip die je wilt delen? Mail deze naar info@isense.nl!